Fredag d. 26. oktober bød Dansk Etnografisk Forening velkommen til Formidlingsprisen 2018. Det var et utroligt succesfuldt arrangement, hvor vi havde hele 96 tilmeldte deltagere. Det blev med andre ord det største Formidlingspris-arrangement vi har holdt til dato.

Aftenen bød på et mindre oplæg af studentergruppen, der står bag udstillingen Arbejdsnomader: Livet på vejen på Moesgaard Museum. Det var antropologistuderende på 5. semester, Sidsel Palle Petersen, Mia Meldgaard Knudsen, Tanja Kronborg Hansen, Signe Jungdal, Louise Rasmussen, Sunniva Vang, Sofie Kønig Wilms. Anne Katrine Clark Lund, Anne Lærke Lorentzen, Ida Simone Eskildsen, Nicoline Bødker, Naja Hybschmann, Mathilde Zanchetta Kock, der stod bag.

Aftenens festforelæser (og måske hovedattraktion), Rane Willerslev, fortalte om kollapsede modsætninger i formidlingen med udgangspunkt i hans eget arbejde på Nationalmuseet.

Herefter mød foreningen på en lækker middag, hvor både Susanne Højlund og Pelle Tejsner gav skåltaler med bl.a. en opsang til foreningen selv. Det var også under denne middag at aftenens højdepunkt, nemlig uddelingen af årets Formidlingspris, fandt sted.

Vi er derfor meget stolte af at kunne præsentere vinderen af Formidlingspris 2018:

CHRISTIAN VIUM

Christian Vium får prisen for udstillingen Dialoger, der blev vist på Moesgaard Museum tidligere i år.

Udstillingen udspringer af forskningsprojektet ’Temporal Dialogues’, der undersøger vestlige repræsentationer af kulturel andethed på tværs af tid og rum, og som spørger, hvordan vestlige etnografer og fotografer har repræsenteret kulturel andethed visuelt.  Hvordan har disse repræsentationer til stadighed informeret vores forståelse af andre og os selv.

På baggrund af arkivbaseret fotografisk materiale har Vium foretaget feltarbejde i tre områder: det centrale Australien, brasiliansk Amazonas og det østlige Sibirien. I sig selv en imponerende bedrift.

Hver af disse delprojekter er tidligere udstillet internationalt, og Christian har modtaget meget hæder for dem.  Men det er første gang at alle tre dele samles i sin helhed, og giver mulighed for en dialog på tværs af områderne.

Der er tale om en kalejdoskopisk udstilling – både æstetisk og videnskabelig.  På store fotostater gengives arkivfotos side om side med de nye gruppeportrætter, der er blevet til i samarbejde mellem Christian og efterkommere af personerne på de viste arkivfotos. Der er montrer, der forener feltnoter og skitsebøger med citater af store antropologer som Claude Levi-Strauss. På fritsvævende transparente bannere vises fotos og videoer, og stemningsfulde lydoptagelser findes i rummet.

Udstillingen befinder sig i grænselandet mellem kunst og videnskab. Den er betagende smuk og bevægende. Den er nyskabende, den berører og engagerer. Og derfor får Christian Vium Dansk Etnografisk Forenings Formidlingspris år 2018.